lördag 28 april 2012

Tre år vs ett år

På denna bilden ser ni två ullprover från samma alpacka. Provet till vänster är från Cleopatras första klippning, hennes baby-ull, då var hon 11 månader gammal. Provet till höger är från Cleopatras tredje klippning, nästan tre år gammal alltså. Otroligt vilken skillnad och vilken försämring i kvalitet i mina ögon. Micronerna är högre, längden är kortare osv. Krimpigheten finns där fortfarande men färgen är ljusare.
Vad har hänt?
Jo. Hon är nu högdräktig. Hon är dessutom glad i mat och är rund som en tunna över ryggen.
Och hon mår väldigt bra, det syns på henne. Alpackor som får dåligt med mat får mjukare ull av den anledningen att energin går till kroppen istället för till ullen. Och jag vill att våra alpackor ska må bra!
Men vi fortsätter vår avel med eftersträvan att få sunda friska alpackor som mår bra men som ÄVEN behåller sin ullkvalitet år efter år. Detta är en riktig utmaning.

Och tro nu inte att Cleopatra är ett dåligt alpackaval för det är hon inte. Hon är den av alla våra djur som har den bästa kroppshållningen och den vackraste utstrålningen. Så, kombinera henne med en hingst med fantastisk ull men taskig kroppshållning så ska ni få se på grejer :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar