söndag 15 juli 2012

Skirting

I helgen har vi haft besök av Tulo från Finspång, en nybliven alpackaägare (och åsneägare).
Vi har ägnat mycket tid åt att titta igenom alpackafällar, om de går att göra iordning inför ullutställning eller ej.
Vi började med Amorina för vi ville öva på en fäll som inte ska ställas ut. Vi vände från klippsida till utsida, plockade skräp och tog bort 'second cuts'. Därefter började vi ta bort stycken från kanterna som var fula, dvs sådana med mycket täckhår i eller som var väldigt korta för man vill även ha bort ullstycken som har kortare fiber än övriga fällen. Till slut var vi nöjda och la undan fällen. Så tog vi fram Glimmas fäll. Och som en typisk fölfäll var den väldigt full med skräp. Vi började plocka. Och plocka. Längs med ryggraden var det hopplöst, det gick inte att få rent. Gamla smulade löv, mossa, pinnar, halmflisbitar mm. Vi gav upp och la ner hennes ull i påsen igen.
Så tog vi Dixies fäll. Den var också skitig nästan lika illa som Glimmas. Vi höll på en stund men gav upp där också till slut. När vi konstaterade att vi inte kunde få den i utställnings-skick hämtade jag frisörsaxen och började putsa bort topparna med skräp i. Sedan vet jag att kardmaskinen rensar bort mycket skräp.
Och så var det Diegos tur. Tulo är en morgonpigg figur så hon la 2.5h på att skirta diegos ull. Den är nu nästan färdig för utställning.. Men så är frågan, vilken klass ska den fällen anmälas i? Brun? Multi? Rose grey? För diegos multi-fläck sitter ju i hans ansikte och inte på ryggen där fällen kommer ifrån.

Sist tog vi fram fällen från Eros, fantastiska mängder ull! Här var vi noga, vi plockade o plockade. Plockade ut små fiberprover från vänster, mitten och bak för att få mått på hur lång fibern över hela fällen ska vara. Och sen var det bara att plocka vidare.. Och vilken ull! Den är så jämn i kvalitet och längd! Och en glans som är otrolig.
Nu är hans ull färdigskirtad och nedlagd i en genomskinlig säck, redo att skickas iväg när det är dags.

Bilden ni ser är på Eros ull, visst ser den härlig ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar