lördag 2 juni 2012

Avspottad

Idag spottade vi av Amorina för andra gången med positivt resultat!
Och vad innebär då detta?

Jo, så här funkar alpackor..
Alpackor har ingen brunstperiod eller löp eller menstruation eller vad ni nu vill kalla det. De är tillgängliga året runt så länge de inte är dräktiga. En alpacka går dräktig cirka 330-365 dagar, efter fölning vill man gärna vänta till 18 dagar eller mer innan hon får träffa hingst.
När hingsten träffar stoet så 'luktar han av' henne, han känner på doften om hon är dräktig eller ej. Om hon är tillgänglig så jagar han henne, rider på henne tills hon lägger sig ner. Under tiden sjunger han för henne, ett hummande läte, och han fortsätter sjunga under hela kärleksakten som varar allt från tio minuter till trettio minuter. Hingstens sång framkallar ägglossning hos stoet. Vid ägglossning framkallas även en del hormoner hos stoet som påverkar henne att tro att hon är dräktig även om hon inte är det. För det är inte alltid som betäckningen resulterar i ett befruktat ägg. Efter kärkeksakten skiljs hingst och sto åt och så låter man de träffas igen efter en 7-10 dagar för en så kallad avspottning. Är stoet dräktigt så vill hon alltså inte ha med hingsten att göra, han kommer försöka jaga henne, rida henne och sjunga för henne. Är hon dräktig så springer hon undan, sparkar åt honom eller i värsta fall -spottar på honom. En del ston är väldigt träffsäkra, de kan träffa en hingst rätt mellan ögonen om de vill.
Så låter man det gå ytterligare en vecka för att därefter släppa ihop dem igen. Är det så att stoet reagerade med att spotta vid första avspottningen så kan hon lägga sig vid andra träffen, hon var med andra ord inte dräktig utan enbart påverkad av hormonerna kring ägglossningen.

Och nu har alltså Amorina träffat hingsten Eros två gånger efter betäckning och hon markerar tydligt att hon inte är tillgänglig. Vilket betyder att vi troligen får föl efter dem nästa år! Tjohooo!!!!



Med Vänlig Hälsning
Sofia Leijon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar