måndag 19 november 2012

Den bästa alpackaullen


Alpackan är en fantastisk ullproducent, de ger dig varm användbar ull samtidigt som de är ett härligt sällskap.  Ett av målen i avelsarbetet är att få ut så bra ull som möjligt från alpackan i så många år som möjligt. Oftast är det så att alpackan har sin bästa ull i två års ålder därefter brukar det dala i kvalitet och mjukhet. Därför är det viktigt att avla vidare på de alpackor som bibehåller sin ullkvalitet med så liten ullförändring som möjligt långt upp i åren.

 Se på din alpacka och föreställ dig att ullen görs om till nystan, att dessa nystan sitter placerade på alpackans kropp. Du vill då så klart att alla nystan är av samma kvalitet och samma jämna färg för att du ska kunna göra så många likadana tröjor som möjligt. Just färgen är något som många glömmer, vill du ha toppkvalitet så ska färgen vara jämnt fördelad och inte avvika i ljumskar eller med färgfläckar.Utöver färgen så vill du även att alla dina garnnystan ska vara lika mjuka, lika starka och lika i elasticitet så att du inte får partier på din tänkta tröja som är stickiga, fläckiga eller som går sönder.


Det kan vara lättare att se ordentligt på alpackans ull efter klippning. Lägg ut fällen från rygg hals o magsidor plant med roten ner och toppen på fibern uppåt. Kontrollera om fibern är lika lång över hela partiet. Se hur färgen är och hur mycket täckhår det är. Tänk återigen på att du ska få ut så mycket fiber av lika kvalitet som möjligt från din alpacka.  När du lyfter det klippta ullpartiet så ska det hålla ihop, precis som att det sitter fast som på en hud. En riktigt tät alpackafäll håller ihop så bra att du utan problem kan vända den upp och ner eller skaka den utan att den ramlar i bitar. En tät ull gör dessutom att smuts och skräp inte når ner i ullen när alpackan fortfarande bär den på kroppen, skräpet lägger sig ovanpå ullen. En tät ull formar sig i staplar, dessa staplar syns tydligt på alpackan innan den är klippt.


Fibern ska vara krusig med djupa vågor jämnt fördelade över hela fiberstråets hela längd. Denna krusighet ska vara lika över hela fällen. Ta ut små fiberprover från fällens olika partier, lägg dem på vitt eller svart papper och jämför proverna. Då ser du om krusighet och längd är lika över fällen, du ser även om färgen är lika samt om det är grova täckhår i vissa partier men inte i andra. Ju krusigare fibern är desto mer elastiskt blir det färdigspunna garnet, ett elastiskt garn går lätt tillbaka och det stickade plagget tappar inte sin form.

Något som är viktigt för att kunna spinna ullen lätt och fort är längden på fibern, den behöver vara minst 5cm för att man ska slippa bråka med garn som går av i garntillverkningen. Ett vuxet alpackasto som går dräktigt år efter år och får föl som hon diar, hon får ofta en ull med kortare längd. Här spelar aveln stor roll tillsammans med en stabil och bra foderstat för ditt sto.  Ett bra avelsämne klarar att hålla en acceptabel ullnivå trots att det går kraft från henne till foster och mjölkbar.

Självklart så tar det tid att avla fram de alpackorna som är perfekta och fram till dess så gäller det att du nyttjar den ull du får på bästa sätt. Jämför dina alpackors ull. Tänk efter hur garnet blir efter dessa… är ullen krusig? Då blir garnet elastiskt och är idealiskt i resårer, mössor och tröjor mm.  Är ullen inte krusig alls men väldigt mjuk? Då kan du skapa underbara sjalar som bärs nära huden, de blir vackra och släta i sin form.  Har du mycket grov ull? Då används det bäst som stickade plagg som bärs utanpå övriga plagg, exempelvis koftor eller sockar.

Tänk på att långa fiber ger ett garn som blir starkare än det garn som är gjort av korta fibrer. Och glöm inte att en mager alpacka ger väldigt mjuk ull men den fibern är inte lika hållbar som fibern från en sund och välnärd alpacka är. Det är precis som håret från en sjuk människa, det blir sprött och går av.

En ull som är finfibrig och inte innehåller täckhår är bra att använda till produkter som bärs nära huden såsom handledsvärmare eller halsdukar. Många är känsliga för täckhår och upplever att garnet sticks eller kliar, då är ull med en tjocklek på under 20 microner bra att använda.

Är det så att du har en ull som är finfibrig men väldigt kort, under fem centimeter långa fiber, ja då är det svårt att spinna den. Däremot är nunofelting ett bra alternativ (att tova ull på tygstycken av exempelvis siden).


Frågor? Välkomna att maila mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar